torek, 15. december 2015

Kokosovo olje

Zakaj je VEDNO pri nas doma.

Nekaj se ga nahaja v hladilniku - ta je namenjen predvsem kuhi in peki. Ni hidrogenizirano, a ker ga segrevam na visoke temperature tudi ni ravno bio eko in hladno stiskano.

Drugi zaklad pa se nahaja v kuhinjski omari in manjša količina v kopalnici.
To je biološko pridelano, deviško hladno stiskano Cobio kokosovo olje. Če kaj spremljamo objave v alternativnih medijih, lahko opazimo, da se uporabo kokosovega olja vse bolj priporoča. Veča se število raziskav, ki preučujejo pozitivne učinke kokosovega olja na zdravje. V resnici gre za pravo bogastvo znotraj kokosovega oreha. Narodi in plemena, ki uživajo ogromno kokosa (ki mimogrede vsebuje veliko količno nasičenih maščob), so med najbolj zdravimi na svetu in ne kažejo nikakršnih težav s srcem ali ožiljem.

Pri nas se kokosovo olje uporablja za nego kože. Jaz recimo, se uspešno izogibam strijam, ki se rade pojavijo v nosečnosti. Pri 33. tednih nisem dobila še niti ene. Nekaj je tukaj 'kriva' tudi genetika in splošna elastičnost kože, prehrana in hidriranost najbrž, a kaj drugega sploh ne bi dala nase - strije ali pač ne.

Posebno pozimi mi rada razpoka koža na rokah, včasih tudi do krvi. Dokler sem še verjela v propagando kozmetične industrije sem preizkušala take in drugačne kreme, ki nikoli niso prinesle želenega rezultata, še manj pa olajšanja. Kokosovo olje namažem mimogrede, na rokah se mi takoj stopi in krasno se vpije. Tudi nimam mastnih rok še dve uri po tem, ko sem se namazala.

Tudi za nežno otroško kožo ne bi mogla najti boljše stvari. Sicer mislim,d a ni potrebe, da se otroke paca s čimerkoli, a če opazim, da je kje suha koža - namažem s kokosovim oljem. Če je buška - kokosovo olje. Odrgnina - sivka in kokosovo olje. Izkušnje nekaterih mamic, ki ga uporabljajo pri atopijskem dermatitisu so prav tako neverjetne. 


Za piling s sodo bikarbono je idealno kokosovo olje - masaža poživi krvni obtok, soda nežno odstrani odmrle celice in olje nahrani kožo ter spodbudi obnovo.

Vse kar namažemo na kožo se v nekaj minutkah znajde v telesu, v krvnem obtoku, zato premislimo kaj bomo namazali nase in na svoje otroke.

Pa da ne boste mislili, da je glavni namen kokosovega olja kozmetični...

V zadnjem času sem ujela nekaj raziskav v povezavi z delovanjem kokosovega olja na možgane in možganske poškodbe. Kokosovo olje je hrana za možganske celice, srednje verižni trigliceridi (MCT) so redki, najdemo jih v človeškem materinem mleku in v kokosovem olju. Prav ti MCT-ji so pomembna sestavina v kokosovem olju, raziskave pa kažejo, da bi lahko bilo kokosovo olje zdravilo za Alzheimerjevo bolezen in demenco (povzetek). Ugodno vpliva tudi na staranje možganov, izgubo spomina, depresijo.

Kokosovo olje je naravni antiseptik. Pospeši celjenje ran. Ima čudovite antimikrobne lastnosti, celo proti zelo nevarnim bakterijam stafilokoka. Njegove protiglivične lastnosti so uspešne tudi v boju proti kandidi.
Ima hladilni učinek, lahko celo zniža vročino, ima protivnetne lastnosti, je naravni analgetik - protibolečinske lastnosti. Govori se, da naj bi kokosovo olje imelo tudi protirakave lastnosti.

In še ena krasna možnost uporabe... Zobki! Otroški in odrasli. Lahko ga damo na zobno ščetko, še več koristi pa bo, če poskusimo 'oil pulling' oziroma žvrkljanje kokosovega olja. Odstrani obloge in vso drugo škodljivo nesnago, ki se nam nevede nabere v ustih. Odstrani hude bakterije, ki nam, če pridejo v krvni obtok lahko delajo hudo škodo. Olje v ustih žvrkljamo 20 minut in izpljunemo v smeti, NE v odtok. Več informacij tukaj. Dodatni učinek pa so bolj beli zobje.

Če ste v dvomih... uporabite kokosovo olje! 




2 komentarja:

  1. purefit keto scamsupplements for weight loss and muscle gain A review of eleven studies indicated that orlistat would possibly increase weight loss by atiny low quantity. The review found that people who took orlistat lost a median of two.9 p.c additional weight than people who didn'ttake the drug.Orlistat might causea amendment in internal organ habits. individuals taking

    OdgovoriIzbriši