ponedeljek, 9. november 2015

Veganske filane paprike

Jed, ki jo večina dobro pozna, tokrat v brezmesni različici oziroma dveh.

Rada izkoristim vsakršno zelenjavo, ki jo dobim, še posebej, če je z domačega vrta, zato nafilam katerekoli paprike in se sploh ne sekiram, če so 'ta prave'. Meni je čar predvsem v sladki paradižnikovi omaki z aromo paprike. Lahko bi jedla samo to in pire krompir ali kruh. Res ena najboljših jedi.

Tokrat recept za dve varianti - ena z melancani in ajdovo kašo, druga z rižem.

Torej, količine so precej odvisne od količine in velikosti paprik, jaz ponavadi kuham za 3, redko naredim večjo količino, ker so mi najboljše sveže (v primerjavi z odmrznjenimi).

Za 3-4 večje paprike (ki jih očistim in pripravim na 'filanje') vzamem skodelico namočene ajdove kaše in en večji melancan. Prepražim 1 čebulo, dodam nasoljen melancan narezan na koščke (spustil je vodo in malo sem ga sprala, zato ne bo grenil). Fino začinim s soljo, poprom, kurkumo, svežimi zelišči (ali suhimi, če svežih ni) - bazilika, peteršilj, drobnjak ipd... Dušim, da se melancan zmehča, nato pa dodam ajdovo kašo. Malo pomešam in poskusim. Če začimbe 'štimajo' dodam še žlico ali dve čičerikine moke in napolnim paprike.

V tem primeru sem slučajno delala večjo količino, da sem porabila zadnje domače paprike.


Za omako vzamem kocko kokosove maščobe (okoli 25g), na to dam žlico sladkorja, dve žlici moke in pomešam, dodam žlico ali dve paradižnikovega koncentrata, sol, žličko rdeče paprike v prahu, malo bazilike in origana. Na to zlijem eno steklenico bio pasiranega paradižnika (cca. 750ml) in premešam z metlico, da ni grudic od moke. Pokuham in preverim. Po potrebi dodam sladkor/sol ali ostale začimbe, zgostim ali zredčim (gostim z vodo in moko) in zlijem čez paprike. Vse skupaj pote kuhljam še pol ure do eno uro, odvisno od paprik.


Za verzijo z rižem pa skuham rižoto. Najraje izberm riž Arborio, ki se malo pocasto nakuha, da fila ne odplava med kuhanjem v paradižnikovi omaki. Prav tako prepražim eno čebulco, po želji dodamo še kako drobno naribano zelenjavo (korenček, bučka), dodam riž in začimbe ter zalijem z vodo in skiham 'al dente'. Za 'ziher' tudi v to filo dodam žlico ali dve čičerikine moke in napolnim paprike. Ostalo kot zgoraj.

Nekaj primerov filanih paprik:






Dober tek!





2 komentarja: